Košarica
Košarica
kos - €0,00

Vaša košarica je prazna

Skupaj
€0,00

Olje oljčno ekstra dev. 4 l.

Več pogledov

Olje oljčno ekstra dev. 4 l.

Vpišite svoj komentar

Lyrakis family, Kreta, Grčija
ekstra deviško oljčno olje, višje kakovosti
Poreklo: Grčija

Zaloga: Na zalogi

€46,94

Opis izdelka

Classic 100% ekstra deviško oljčno olje Lyrakis family, prvo hladno stiskanje oliv vrste Koroneiki, odlikuje blag, prefinjen in edinstven sadni okus. Kislinska stopnja: max. 0,8% 

ZAKAJ JE OLIVA KORONEIKI S KRETE TAKO POSEBNA ?
Povprečen izplen pri hladnem stiskanju oliv znaša 10 lit. ekstra deviškega oljčnega olja na vsako drevo. Pri vrsti KORONEIKI znaša izplen samo 1 do 3 lit. tega cenjenega zlato-zelenega soka. Količina je sicer manjša, kot pri drugih vrstah oljk, toda v zameno dobimo izjemno visoko kakovostno oljčno olje s posebno noto. Posebno izjemen okus, aroma in bogata sestava so prednosti olja te vrste oliv. To oljčno olje nima težke in močne arome, ki smo jo vajeni pri drugih oljčnih oljih. Ravno nasprotno ! Okus ekstra deviškega oljčnega olja iz oliv vrste Koroneiki s Krete, strokovnjaki za oljčna olja opisujejo kot svež, nežen, rahlo pikanten sadni okus s posebno nežno pikantno noto.

MANOLIS LYRAKIS je predstavnik že 6. generacije družine Lyrakis, ki že vrsto let ponuja vrhunska ekstra deviška oljčna olja znana po vsem svetu. Podjetje Lyrakis Family s.a. je za svojo kakovost prejelo številna mednarodna priznanja in certifikate kakovosti kot so ISO 9001:2008, ISO 22000 in IFS (International Food Standard). Posebej velja poudariti, da je ekstra deviško oljčno olje Lyrakis priporočeno s strani Združenja kuharskih mojstrov Krete (Chefs Club of Crete), ki so člani WACS (Globalna mreža organizacij kuharskih mojstrov - The World Association of Chefs Societies). 

ŽELITE IZVEDETI VEČ O SVOJI STEKLENICI ? 
Na spletni strani www.lyrakisfamily.gr pod rubriko TRACEABILITY ON-LINE v polje LOT NUMBER enostavno vnesite serijsko številko, ki se nahaja na zadnji etiketi vaše steklenice ekstra deviškega oljčnega olja (prvi dve mesti sta črki, ostalo pa so cifre - primer: AB1234567) in nato kliknite v posamezen krog sledljivosti (skupaj 8 krogov). Vsak krog predstavlja posamezno fazo v procesu (STEP 1 – STEP 8).

ZAKAJ IZBRATI RAVNO OLJČNO OLJE S KRETE? 
Kreta ima več kot 5.000 letno tradicijo pridobivanja ekstra deviškega oljčnega olja in glavna skrivnost najboljšega oljčnega olja na svetu je dejstvo, da kretski proizvajalci še vedno ohranjajo antične metode pridobivanja tega »tekočega zlata«. Na Kreti pridobivanje oljčnega olja ni samo posel ampak je umetnost. Gre za čast in ponos družin. Oljčna polja na Kreti so namreč večinoma v družinski lasti in tako vsaka družina »ljubosumno« varuje svoje skrivnosti v postopku, vse od nasada oljk do polnjenja olja v steklenico. Kako pomembne so za Grke oljke, dokazujejo stari grški običaji, ko ob rojstvu otroka zasadijo oljko, da skupaj z otrokom rasteta. Ko pride čas, da gre otrok v šolo, oljka obrodi plodove... in življenje se nadaljuje. 

OTOK KRETA IN KRETSKA PREHRANA 
Grški otok Kreta, otok boga Zevsa, otok zdravja in regeneracije, biser Sredozemlja, otok na katerem tako rekoč ni industrije, ima še eno veliko posebnost, ki jo poznajo le redki. To je TRADICIONALNA KRETSKA PREHRANA ali kretska dieta (Cretan Diet), ki je v bistvu mediteranski način prehranjevanja v svoji najboljši izdaji in je danes znana kot ena najbolj zdravih na svetu, njeni prebivalci pa sodijo med ljudi z najdaljšo življenjsko dobo. 

RAZISKAVA SEDMIH DEŽEL (The Study of the seven countries, Anzel Keys, 1980) je pokazala, da imajo prebivalci Krete nenavadno nizko smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja pa čeprav uživajo ogromne količine maščobe (ekstra deviškega olivnega oziroma oljčnega olja). Poraba ekstra deviškega olivnega oziroma oljčnega olja na prebivalca Krete znaša vrtoglavih 31 kg na leto, kar je največ na svetu. (Eurostat, 1996). V Sloveniji, za primerjavo, zgolj 1-2 kg na leto.

KATERO EKSTRA DEVIŠKO OLJČNO OLJE IZBRATI ?
Za kakovosten liter ekstra deviškega olivnega oziroma oljčnega olja je potrebnih 8 do 10 kg oliv optimalne zrelosti. Ali res mislite, da lahko 8 do 10 kg plodov vzgojite, ročno oberete, iz njih iztisnite olje, plačate skladiščenje, polnjenje v steklenice, embalažo, prevoz, davke in trgovske marže ter na koncu še vedno dosežete ceno 4 do 8 EUR za liter?! Pri olivnih oziroma oljčnih oljih slabše kakovosti namreč s pomočjo višje temperature in kemičnih postopkov liter olja dobijo že iz 3 do 4 kg oliv in tako dosežejo nižje cene. 

STOPNJA KISLOSTI / KISLINSKA STOPNJA je zelo dober pokazatelj kakovosti olivnega oziroma oljčnega olja. Vsaka napaka pri proizvodnji vpliva na višji delež prostih maščobnih kislin (stopnjo kislosti). Če so uporabljeni poškodovani plodovi, če je prisotna voda ali je olje pridelano oziroma hranjeno pri višjih temperaturah, bo hitro preseglo vrednost 0,8 %, kar je zgornja dovoljena meja v EU (s tem tudi v Sloveniji) za ekstra deviško olivno oziroma oljčno olje. Samo ekstra deviško olivno oziroma oljčno olje ima namreč čudežne učinke, o katerih pišejo številne medicinske in druge študije.

VEČ O EKSTRA DEVIŠKEM OLIVNEM OZIROMA OLJČNEM OLJU
Ekstra deviško oljčno olje je iztisnjen sok iz plodu oljke (plod oljke je oliva oziroma oljka - dovoljena sta oba izraza) in vsebuje okoli 99% triacilglicerolov z visokim deležem zelo stabilne OLEINSKE KISLINE (enkrat nenasičene), v manjših količinah (do 1%) pa vsebuje tako imenovane negliceridne snovi, ki dajejo temu tekočemu zlatu posebno mesto v varovalni prehrani. Zelo pomembne sestavine ekstra deviškega oljčnega olja so v maščobah topni vitamini A, D, E in K ter visoka vsebnost POLIFENOLOV. Polifenoli preprečujejo oksidacijske procese v našem telesu.

Dodatne informacije

Featured Da
Featured product Ne

Customer Reviews

Napišite svoje mnenje

Komentirate izdelek: Olje oljčno ekstra dev. 4 l.

Our Brand

Olje oljčno ekstra dev. 4 l.

EUR

€46,94

0

0